Jernaldermarked 2016
Lørdag d. 21. maj kl. 10-17
Søndag d. 22. maj kl. 10-17
Jernalderlandsbyen, Store Klaus 40, Næsby

Kom og "oplev jernalderen":
Som en pil skærer falken gennem himlen. I en pludselig indskydelse sætter fuglen i et dyk mod jorden, men undviger i sidste øjeblik og lander elegant på falkonerens udstrakte arm. Ikke langt derfra er markedsdagen så småt ved at vågne. Solen har sneget sig op over de lysegrønne løvtræer, der omkranser pladsen. Det er maj. Kalenderåret skriver 2016, men vi kunne lige så godt være tilbage i jernalderen, for når vi kigger os omkring, er det ikke himmelstræbende højhuse og blankpolerede biler, der pryder gadebilledet, men lave lerhuse, støvede stier og klædedragter af uld og hør.

Under de hvide teltduge summer det allerede af liv. Handelsvarerne er lagt til skue, og håndværk i alle afskygninger afspejler tidens trends. For første gang har en flok herulere slået telte op på pladsen blandt de danske handelsfolk. Fordrevet fra deres hjemland i Sverige er herulerne i stedet blevet hvervet som romerske lejesoldater, der i dag på markedet sælger håndværk fra deres egne arbejdende værksteder. I dag har du alle muligheder for at gøre en god handel og høre en historie eller to.

En taktfast lyd af hammer mod jern skærer gennem alle andre lyde. De stærke jernudvindere drypper af sved, og trods deres store kraftanstrengelser lader myremalmen sig kun langsom ændre. Oplev med dine egne øjne hvilken møjsommelig proces det var at udvinde den vigtige jern, der gav navn til hele den historiske tidsalder, og se jernet i brug rundt omkring på pladsen: som smykker, som datidens betalingsmiddel og ved krigernes drabelige sværdkampe på valpladsen. Hvis maven begynder at rumle, kan den få stillet sin sult ved arnestedet, hvor en liflig duft af grubesteg og fladbrød med røget lam nok kan få tænderne til at løbe i vand. Tag et hvil og sluk tørsten i et glas læskende mjød, mens børnene tager sig en ridetur i eftermiddagssolen.

På Jernalderlandsbyens marked er der oplevelser for alle sanser. Så pak familien, og gør jer klar til at få den historiske rygsæk fyldt til randen!
Se programmet i fuld størrelse her